Stávat by se to nemělo, ale stát se to může. Když pracujete v pohostinství, čistota a dodržování pravidel hygieny byl mělo být základem vašeho podnikání. I přesto se někdy může stát, že se hostům z jídla nebo pití, které jim prodáte, udělá špatně. Například, když v noci vypadne proud a maso v lednici se začne kazit. Vy si toho ale nevšimnete, protože ráno už zase proud jde a vše vypadá na první pohled v pořádku. I pro tyto případy je dobré myslel na pojištění onemocnění z potravin pro podnikatele. „U nás si mohou menší podnikatelé sjednat pojištění online. Když uvedou obor, kde pracují s potravinami, tak jim toto pojištění nabízíme v rámci pojištění odpovědnosti automaticky,“ říká David Kubát z Direct pojišťovny.
Salmonelóza i další nemoci
U ostatních pojišťoven musejí podnikatelé nebo makléři myslet na to, aby si takové pojištění sjednali, a často se stává, že na něho zapomenou. „Oproti ostatním, kteří kryjí jen salmonelózu, navíc kryjeme všechna onemocnění z potravin,“ dodává Kubát.
Jen když je to vaše chyba
Pojištění se vztahuje na případy, když je chyba na straně restaurace, bistra a dalších podobných podnicích. „Pokud se ale zjistí, že byly zkažené suroviny od dodavatele, tak odpovědnost ponese on nebo výrobce. Tyto případy vždy řeší hygiena, která viníka určí,“ podotýká Kubát.