Skip to main content

Povinné ručení se od 1. října 2024 změní! Řidiči už s sebou například nebudou muset vozit zelenou kartu a změny dopadnou i na sjednání pojištění. Na co všechno je třeba se od října připravit?

Proč ke změnám v povinném ručení dochází?

Protože 1. 10. 2024 vstupuje platnost nový zákon č. 30/2024 Sb. o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Ten ukládá pojišťovnám povinnost poskytovat údaje o vzniku, změnách a zániku pojištění v reálném čase, tedy – pouze online. A z tohoto faktu plyne několik změn, které budou mít dopad na klienty všech pojišťoven.

K jakým konkrétním změnám 1. 10. 2024 dojde?

Od tohoto data se všechny procesy týkající se povinného ručení přesouvají kompletně do online režimu. To znamená, že informace o uzavírání nových smluv k povinnému ručení, stejně jako o změnách v těchto smlouvách či o jejich rušení budou předávány výhradně online. Z tohoto faktu plyne pro pojišťovny několik nových povinností, z nichž ta nejzásadnější je, že ihned po uzavření smlouvy o povinném ručení musí pojišťovna odeslat data o pojištění do registru České kanceláře pojistitelů (ČKP). Díky tomu se bude to, jestli má vozidlo povinné ručení, ověřovat online na základě SPZ – policisté budou moct nahlížet do záznamů ČKP a tam konkrétní vozidlo kontrolovat.

Co tyto změny znamenají pro řidiče?

  1. Zelená karta

Na cestách po České republice už s sebou řidiči nebudou muset vozit zelenou kartu – a to ani její online verzi. Jak píšeme výše, silniční kontroly a další kontrolní orgány (např. STK) už ji po řidičích nebudou požadovat, konkrétní vozidlo si zkontrolují sami nahlédnutím do online záznamů ČKP.

Pojišťovny už také nebudou mít povinnost vydávat zelenou kartu v papírové podobě, faktem ale je, že drtivá většina pojišťoven bude klientům zelenou kartu posílat. Při cestě do zahraničí totiž budou mít řidiči stále povinnost mít zelenou kartu u sebe.

Pojišťovny také nebudou vydávat dočasnou zelenou kartu. Poté, co zaplatíte pojistné, dostanete rovnou zelenou kartu s platností po celou dobu pojištění.

  1. Změny v počátku povinného ručení

Druhá změna se týká placení pojistného, a s tím souvisejícím začátkem platnosti povinného ručení. Stručně a jasně: pokud chcete, aby vaše povinné ručení platilo, musíte zaplatit včas.

Dříve to fungovalo tak, že si klient sjednal pojištění od vybraného data a pak měl určitý počet dní na zaplacení. V praxi tedy po silnicích jezdila auta s povinným ručením, které nebylo zaplaceno. Pokud v termínu stihl zaplatit, pojištění mu platilo od data, které si vybral – pojištění tedy platilo zpětně. Pokud klient pojištění nakonec nezaplatil, smlouva nevznikla a klient tedy nebyl pojištěný.

To se s přesunem povinného ručení do online režimu od 1. 10. 2024 mění: pokud nezaplatíte, povinné ručení nevznikne.

Některé pojišťovny budou trvat na tzv. fixním počátku pojištění: stanoví jasné datum, do kterého musíte povinné ručení uhradit, a pokud nezaplatíte, pojištění nevznikne.

Direct se rozhodl vyjít svým klientům vstříc a předcházet nepříjemným situacím, proto přichází s tzv. plovoucím počátkem pojištění.

Direct pojištění

Co je to plovoucí počátek pojištění?

U plovoucího počátku nevadí, pokud se u smluv na dobu neurčitou s platbou povinného ručení mírně opozdíte. Direct bude mít pro tyto případy 7denní limit, během kterého na vaši platbu počká. Pokud platba do sedmi dnů dorazí, povinné ručení vznikne. Ale pozor – počátek pojištění se posune, a to právě na den, kdy budou peníze na správném místě – tedy v Directu.

A z toho plyne další „pozor“: povinné ručení sice vznikne, ale nebude platit zpětně. Těch několik dní, co bude vaše zpožděná platba na cestě, nebudete mít povinné ručení a správně byste tedy neměli se svým vozidlem vůbec vyjíždět na silnici.

V každém případě u plovoucího počátku platí, že návrh pojistné smlouvy dostanete ještě před zaplacením, potvrzení o pojištění, tzv. pojistku a platnou zelenou kartu potom po zaplacení. V tu chvíli také vaše povinné ručení začne platit.

Proč se Direct rozhodl pro plovoucí počátek pojištění?

Protože si myslíme, že je plovoucí počátek pro klienty mnohem komfortnější. A přináší i další výhody.

  • Pokud například nezaplatíte včas, nemusíte opětovně sjednávat novou smlouvu, jak je tomu u fixního počátku. Nemusíte tedy znovu kalkulovat, vyplňovat, sjednávat a tak dále.
  • Nehrozí situace, že byste měli v jednu chvíli v pojišťovně peníze za jednu neplatnou smlouvu a ještě, než dostanete peníze zpět, budete muset uhradit smlouvu novou. To znamená, že nemusíte čekat na vrácení pozdě zaplacené platby u původní smlouvy.
  • Jedná se o praktické řešení i u nově pojišťovaných vozidel v případě, kdy kupujete nové či ojeté vozidlo. Při pořízení nového auta, kdy ještě přesně nevíte, jestli a kdy budete vozidlo přebírat, si můžete smlouvu dopředu vyplnit a aktivovat ji platbou až ve chvíli, kdy víte přesné datum převzetí vozidla. Pokud si vozidlo nakonec nekoupíte, necháte vyplněný návrh jednoduše propadnout uplynutím lhůty 7 dní.

A co platby za povinné ručení? Jsou nějaké změny i tady?

Ta největší změna vychází z faktů popsaných výše: povinné ručení nebude platit zpětně, pokud jej tedy neuhradíte včas, nesmíte s vozidlem na silnici. Proto je ve vašem nejvyšším zájmu platit včas, případně co nejrychlejší metodou.

Nejrychlejší metoda je platební brána. Jestliže chcete, aby vaše povinné ručení platilo ten samý den, co jej sjednáváte, je platební brána jedinou možností.

Pokud platíte jinak, např. převodem z účtu, počítejte s tím, že pojišťovně může trvat přijetí platby až 3 dny. Přičemž připomínáme, že zelenou kartu dostanete, až bude platba u nás.

Shrnutí změn v povinném ručení po 1. 10. 2024:

  • Informace o vzniku smlouvy, změnách a zrušení smlouvy se budou předávat výhradně online.
  • Pojišťovny už nebudou vydávat dočasnou zelenou kartu.
  • V České republice už nemusíte mít zelenou kartu u sebe, a to ani v online podobě.
  • Povinné ručení musíte uhradit včas, jinak nebude platit. A to dokonce ani v Directu, který zavádí tzv. plovoucí počátek pojištění. Pokud se s platbou opozdíte (max. však jen o 7 dní), opozdí se i start vašeho povinného ručení. Povinní ručení tedy nebude platit zpětně.
  • Upozornění: V případě, že nezaplatíte včas (a vaše povinné ručení tedy nebude platné), nemůžete na svých cestách ani bezplatně čerpat asistenční služby!
  • Pokud platba dojde do Directu pozdě (= kdykoli po 7 dnech) nebo klient smlouvu nezaplatí, povinné ručení nevznikne a Direct návrh pojistné smlouvy stornuje.
  • Plovoucí počátek a všechna s ním spojená pravidla budou platit i v případě havarijního pojištění.

Přečtěte si také:

Auto bez pojištění aneb Recept na platbu těch nejzbytečnějších pokut

První auto? Jak na povinné ručení pro mladé řidiče

Změny v zákoně o povinném ručení přehledně: bez zelené karty a s vyššími limity


Autorka Alena Kastnerová:

Jsem copywriterka s více než dvacetiletou praxí. Tu teď uplatňuji ve svém psaní o pojištění: informace získané od svých kolegů-odborníků překládám do lidštiny, aby jim každý, kdo se o pojištění potřebuje něco dozvědět, dobře rozuměl. Jednoduchost a srozumitelnost je to, co se snažím pojišťováckým textům přinést. A nadto se je snažím čtenářům překládat tak, aby i oni viděli v pojištění to, co já: zajímavý a sexy obor. 😊

Komentář k článku