Skip to main content

STK je zkratka, kterou zná, respektive měl by znát každý majitel auta, motorky nebo přívěsného vozíku. STK totiž patří vedle povinného ručení ke dvěma nejzákladnějším povinnostem, které musí majitelé vozidel splnit, pokud chtějí se svými vozidly na silnici. Shrnuli jsme pro vás vše, co je třeba o STK vědět.

Co je STK?

STK je zkratka pro stanici technické kontroly. A to jsou místa, která se zaměřují na technické kontroly motorových vozidel. V přeneseném smyslu se zkratka STK používá jako název pro technickou prohlídku vozidla.

Je STK povinná?

Ano, STK je ze zákona povinná.

Koho se STK týká?

Všech vozidel, která jsou registrovaná v České republice a mají registrační značku/SPZ.

Jak často musím jít na STK?

Jak se dozvím, kdy mám jít na další STK?

Datum platnosti STK najdete na své SPZ. Tam je totiž nalepená červená nálepka s vyraženým měsícem a rokem konce platnosti STK. Pokud jste absolvovali STK před 1. 1. 2024, můžete najít přesné datum platnosti včetně dne také ve velkém technickém průkazu. (Od 1. 1. 2024 jsou ale veškeré informace včetně data příští STK evidovány pouze online.) A pokud si datum platnosti své STK nastavíte v Direct appce, bude vám ho appka pravidelně připomínat.

Je třeba s autem dělat něco před STK?

Ze zákona vám žádná povinnost nevyplívá, ale pokud víte, že vaše vozidlo není ve stoprocentní formě, je lepší, když jej ještě před STK zavezete na kontrolu. Některé servisy mají kontroly před STK přímo ve své nabídce.

Co s sebou na STK?

  • Samozřejmě kontrolované vozidlo, které by mělo být čisté a ve stavu umožňujícím bezpečnou prohlídku. Vozidlo také nesmí mít žádné prvky, které by mohly kontrolu znemožnit. Například ozdobné kryty kol, tzv. „poklice“, musíte z kol auta demontovat.
  • Přinést si musíte tyto dokumenty:
    • Velký technický průkaz (Od 1. 1. 2024 již není povinnost velký technický průkaz předkládat, ale doporučujeme jej mít s sebou pro doplnění údajů neuložených v registru vozidel, např. alternativní rozměry pneu, tažné zařízení atd.)
    • Osvědčení o registraci vozidla (malý technický průkaz)
    • Osvědčení a protokol o emisní kontrole (typicky se měření emisí dělá ve stejný den na stejném místě, pak tento protokol dostanete na místě)
    • Protokol o předchozí kontrole (pokud už jste někdy na STK byli a jedná se o opakovanou kontrolu)

Kam mám jít na STK?

STK není nutné provádět v místě bydliště, zvolte si tedy jakoukoliv stanici chcete. Seznam stanic technické kontroly podle krajů najdete zde na stránkách Ministerstva dopravy ČR.

Co se kontroluje při STK?

V podstatě se dá říct, že všechno. 😊 Brzdový systém, řízení a geometrie, stav vnitřního vybavení (pásy, airbagy, povinná výbava), světla, motor, emise a mnoho dalšího.

Jak dlouho trvá STK?

Samotná technická kontrola vozidla trvá zhruba 30 minut, měření emisí cca 20 minut. Celkem by tedy kontrola neměla zabrat víc než hodinu.

Co mám dělat, když STK neprojdu?

Pokud půjdou závady odstranit, dostanete 30 dnů na opravu, pak se na STK musíte vrátit. Pokud závadu odstranit nelze, je vaše vozidlo označeno jako nezpůsobilé k jízdě, což znamená, že v tomto konkrétním voze jste dojezdili.

Liší se nějak STK auta a motocyklu?

Více méně ne. Jen platnost STK je u motorky delší, mrkněte do tabulky výše.

Kolik stojí STK?

Cena STK není pevně stanovena, stanice technické kontroly si cenu určují samy. Velmi zhruba lze říct, že se cena za STK osobního auta vejde do 2 000 Kč a cena za měření emisí do 1 500 Kč. Doporučujeme mrknout na weby jednotlivých stanic technické kontroly, kde najdete i ceník služeb.

Co když mám STK propadlou?

STK je možné absolvovat i po termínu. Ovšem je v tom háček: vzhledem k tomu, že máte propadlou STK, neměli byste s vaším autem vůbec vyjíždět a na stanici technické kontroly byste jej správně měli nechat odtáhnout. A přesně to také udělejte. Jízdu bez STK totiž zákon zakazuje, trestá ji pokutou až 10 000 Kč a 5 trestnými body. V krajním případě můžete dokonce přijít i o řidičák.

Co když se mi poškodí, nebo dokonce odlepí červená STK samolepka na SPZ?

Červená samolepka je známka STK, která dosvědčuje, že má vaše auto/motocykl platnou STK. Pokud známku ztratíte nebo pokud je poškozená, neprodleně to řešte.  Jízda se známkou, ze které není možné vyčíst platnost STK, nebo dokonce jízda bez známky je přestupek, za který můžete dostat pokutu až 2 500 Kč.

Jak situaci řešit? Zajeďte na stanici technické kontroly, kde jste byli se svým vozidlem na STK, tam vám vydají duplikát oné červené samolepky. Vyjde vás to na pár korun. Pokud jste si ale jistí, že za ztracenou/zničenou známku nemůžete (například když známka odpadla druhý den po nalepení), zkuste ji na stanici technické kontroly reklamovat. Ale zvažte, jestli vám ta padesátikoruna, kterou dáte za duplikát známky, a čas, který reklamací spálíte, stojí za to.


Přečtěte si také:

Co je evidenční kontrola vozidla, kdy je potřeba a jak dlouho platí?

Jaké dokumenty potřebujete k přepisu auta?


Autorka Alena Kastnerová:

Jsem copywriterka s více než dvacetiletou praxí. Tu teď uplatňuji ve svém psaní o pojištění: informace získané od svých kolegů-odborníků překládám do lidštiny, aby jim každý, kdo se o pojištění potřebuje něco dozvědět, dobře rozuměl. Jednoduchost a srozumitelnost je to, co se snažím pojišťováckým textům přinést. A nadto se je snažím čtenářům překládat tak, aby i oni viděli v pojištění to, co já: zajímavý a sexy obor. 😊

Komentář k článku