Skip to main content

Všimli jste si, že máte propadlý řidičák? Zajímá vás, jaká je za propadlý řidičský průkaz pokuta? A jak rychle musíte jednat, abyste se vyhnuli problémům? Čtěte dál a buďte připravení.

Zkontrolujte, jestli se propadlý řidičský průkaz netýká i vás

Pokud si nejste jistí, jestli je váš řidičský průkaz propadlý, raději si to ověřte. Běžně se vydává na 10 let. Za tu dobu snadno zapomenete, který rok byste si měli zažádat o nový. Zkontrolujte si datum platnosti, a pokud bude průkaz propadlý, zažádejte o nový.

Jak dlouho může být propadlý řidičák, abyste mohli řídit auto bez strachu z pokuty? Na to existuje jasná odpověď – ani jeden den. S propadlým řidičákem zkrátka nesmíte řídit. Jestli i tak na silnice vyjedete, hrozí vám pokuta.

Propadlý řidičák: pokuta až 2 500 Kč

Pokud vás s propadlým řidičským průkazem zastaví policie, může vám na místě uložit pokutu. Ta se většinou pohybuje od několika stovek do 2 000 Kč. Ve správním řízení se pokuta za propadlý řidičský průkaz může vyšplhat na 2 500 Kč. 

Jak ovlivní propadlý řidičák vaše pojištění v případě nehody?

Co když dojde k dopravní nehodě a vy máte propadlý řidičský průkaz? Nemusí to být takový problém, jak se může zdát. Když nehodu zaviníte vy, pojišťovna poškozenému škodu zaplatí. Nebude ji po vás zpětně vymáhat jen kvůli tomu, že máte propadlý řidičák.

Pokud jste ale o řidičské oprávnění přišli nebo jste ho nikdy neměli, povinné ručení vás v tomto případě nezachrání. Stejně tak by vám nepomohlo ani havarijní pojištění. Škody na vašem autě byste museli uhradit z vlastní kapsy.

Propadlý řidičský průkaz — výměna. Jak na to?

Máte propadlý řidičský průkaz? Prvním krokem je podání žádosti o nový. Můžete to udělat: 

  1. osobně na kterémkoliv obecním úřadu s rozšířenou působností – nemusíte do místa trvalého bydliště.
  2. elektronicky přes Portál občana.

K výměně budete potřebovat platný občanský průkaz a stávající (i když propadlý) řidičák. Vyhotovení nového řidičského průkazu trvá standardně maximálně 20 dnů a je zdarma.

Pokud ale potřebujete nový průkaz rychleji, můžete zažádat o expresní vydání do 5 pracovních dní za poplatek 700 Kč.

Pozor: Pokud do propadnutí řidičáku zbývá méně než 3 měsíce, při vyřízení zaplatíte poplatek 200 Kč.

Proto doporučujeme si platnost průkazu dobře hlídat a nenechat to náhodě. Tohle jsou tipy, které vám s tím pomůžou.

  1. Silvestrovská kontrola: Na konci každého roku si zkontrolujte všechny průkazy od řidičského a občanského, až po cestovní pas, kartičku zdravotní pojišťovny nebo platební kartu. 
  2. Pokud používáte elektronický kalendář, kontrolu udělejte rovnou. Data platnosti si tak můžete zapsat i na několik let dopředu. Ideálně si je zapište s půlročním předstihem, abyste se vyhnuli pokutám za pozdní vyřízení.
  3. Stáhněte si Direct appku, kam si můžete společně s pojištěním zapsat i připomínky na důležitá data, třeba právě na obnovu řidičáku.

Co dělat, když máte propadlý řidičský průkaz v zahraničí?

Situace se může zkomplikovat, pokud zjistíte, že máte propadlý řidičský průkaz v zahraničí. A to i v případě, pokud platnost řidičského průkazu skončí až během cesty do zahraničí. V tu chvíli se stává neplatným.

V zahraničí si nevyřídíte ani prozatimní průkaz. V případě, že by vás za hranicemi zastavila policie, může být sankce za propadlý řidičský průkaz vyšší než v České republice – vždy v závislosti na pravidlech dané země. Před odjezdem do zahraničí si tedy platnost řidičského průkazu pečlivě zkontrolujte.

Včasná výměna vám ušetří nervy

Zjištění, že máte propadlý řidičák, může být nepříjemné. Není to ale konec světa. Důležité je nepanikařit a co nejrychleji podniknout potřebné kroky k jeho výměně. Pravidelná kontrola platnosti dokladů a včasná výměna vám ušetří spoustu nervů a možných pokut. Takže si to raději zkontrolujte už teď – ať vás na cestách nic nepřekvapí!


Přečtete si také:

L17: Jak funguje řidičský průkaz od 17 let?


 

Autor Michal Kárný:

Mám rád texty, které jsou jednoduché, přehledné, odpovídají na všechny otázky a dobře se čtou. Pojišťovnictví není jednoduchý obor. V Directu se proto už od roku 2019 snažím o to, aby lidé, kteří mají zájem, díky mým textům rozuměli tomu, co mají pojištěné a kdy jim pojistka pomůže. Pomáhá mi v tom i novinářská praxe z Brněnského deníku Rovnost, kde jsem začínal jako redaktor, pokračoval jako editor a svoje mediální působení ukončoval jako šéfredaktor.

Komentář k článku