Skip to main content

Co všechno byste měli mít s sebou, když sednete za volant nebo nasednete na motorku? Ověřte si, jestli je vaše povinná výbava vozidla kompletní. 

Povinná výbava auta – co nesmí chybět

Bezpečnost je nejdůležitější. Proto každé auto na silnici musí obsahovat tyto 4 základní věci:

  • Reflexní vesta – aby vás bylo dobře vidět, až se budete pohybovat na silnici. V České republice platí tato povinnost pouze pro řidiče. Doporučujeme však mít reflexní vestu pro všechny cestující. To je v některých zemích EU dokonce povinné. Vesta by měla mít zářivě žlutou, oranžovou nebo červenooranžovou barvu. 
  • Náhradní kolo nebo sada na opravu pneumatik. Tohle však neplatí, pokud máte sjednanou asistenci pokrývající defekt.
  • Výstražný trojúhelník – slouží k upozornění ostatních řidičů, že se na silnici vyskytuje překážka. Třeba v podobě vašeho auta. Umístěte ho alespoň 50 metrů od překážky – v obci podle možností, na dálnici se minimální vzdálenost prodlužuje na 100 metrů.
  • Neporušená autolékárnička pro případná zranění. 

Co není povinné, ale určitě doporučujeme:

  • Formulář záznamu o dopravní nehoděmůžete s ním ušetřit spoustu času, pokud ho budete mít při ruce v případě nehody
  • Hasící přístroj

Další věci, které nejsou povinné, ale mohli by se vám na cestách hodit, najdete v seznamu věcí, které je dobré mít ve výbavě svého auta, který jsme sepsali již dříve.

Tato povinná výbava je stejná jako pro nákladní automobily. Ty ale navíc musí mít i hasící přístroj umístěný na snadno dostupném místě. 

Pokud by vám povinná výbava v autě chyběla a policie by si toho při kontrole všimla, můžete na místě dostat pokutu až 2 000 Kč. 

Kromě zmíněné základní povinné výbavy je potřeba myslet i na zimní období. 

Povinná zimní výbava

Od 1. listopadu do 31. března musíte mít na autě zimní pneumatiky – pokud je na silnici sníh, led, nebo námraza. Na některých úsecích jsou zimní pneumatiky v tomto období povinné bez ohledu na aktuální stav vozovky. Na taková místa vás vždy upozorní dopravní značky. Konkrétně značka Zimní výbava.

Pokud je silnice pokrytá sněhem, můžete použít sněhové řetězy. Na některých úsecích je jejich použití dokonce povinné, pokud je na vozovce sníh. I taková cesta ale musí být ohraničená dopravními značkami.

Za jízdu v zimním období bez přezutých pneumatik vám na místě hrozí pokuta až 5 000 Kč. Kromě toho vám policisté nemusí umožnit pokračovat v jízdě. Zanedbání přezutí pneu se vám nevyplatí ani při dopravní nehodě. Pojišťovna vám může vyplatit méně.

Povinná výbava motorky

Patříte mezi vášnivé motorkáře? Možná vás potěší, že povinná výbava motocyklu není tak rozsáhlá, jako je povinná výbava do auta. Pro motocykly je vyžadovaná pouze reflexní vesta.

Co ale doporučujeme mít u sebe, i když nepatří mezi povinnou výbavu? 

  • Lékárničku
  • Sprej na řetěz
  • Sprej na defekt pneumatiky
  • Nářadí na drobné opravy

Máte všechno, co potřebujete?

Ať už řídíte auto, nebo motorku, je důležité mít s sebou všechno, co zákon požaduje. Povinná výbava není jen formální záležitost – jde hlavně o vaši bezpečnost a schopnost zvládnout neočekávané situace na cestách. Ujistěte se, že vaše auto nebo motorka je vždy vybavená potřebnými věcmi a pravidelně kontrolujte jejich stav, zvlášť před cestami v zimních podmínkách nebo při delších jízdách.


Autor Michal Kárný:

Mám rád texty, které jsou jednoduché, přehledné, odpovídají na všechny otázky a dobře se čtou. Pojišťovnictví není jednoduchý obor. V Directu se proto už od roku 2019 snažím o to, aby lidé, kteří mají zájem, díky mým textům rozuměli tomu, co mají pojištěné a kdy jim pojistka pomůže. Pomáhá mi v tom i novinářská praxe z Brněnského deníku Rovnost, kde jsem začínal jako redaktor, pokračoval jako editor a svoje mediální působení ukončoval jako šéfredaktor.

Komentář k článku