Skip to main content

Dopravní nehoda je nepříjemná věc a to dokonce i v případě, kdy se jedná „jen“ o ťukanec bez zranění. I tak vám dokáže znepříjemnit život a do to-do listu přidat pěkných pár řádků nových povinností. A jednou z nich je i nahlášení nehody pojišťovně.

Kdo hlásí nehodu pojišťovně?

Pravidlo je jednoduché: viník i poškozený.

  • Povinné ručení:
    • Jste-li poškozeným, nahlaste nehodu pojišťovně viníka. Tedy NE pojišťovně, u které máte uzavřeno povinné ručení vy. Pozor, existuje jedna výjimka: pokud máte u Directu sjednáno pojištění nezaviněné bouračky, stačí zavolat SVÉ pojišťovně a ona s pojišťovnou viníka vyřeší vše za vás.
    • Jste-li viník, hlásíte nehodu pojišťovně, u které máte uzavřeno povinné ručení.
  • Havarijní pojištění:
    • Máte-li havarijní pojištění a chcete ho na škody na svém autě využít, nahlaste nehodu své pojišťovně.

Do kdy škodu pojišťovně nahlásit?

Čím dříve, tím lépe. Občanský zákoník vám na to dává tříletou lhůtu, ale vždy je lepší, když se na pojišťovnu obrátíte co nejdříve po nehodě.

Jak nahlásit Directu dopravní nehodu?

Ideálně online, nahlaste škodu z nehody na webu Directu nebo v appce či klientské zóně. Zabere vám to jen pár minut. Můžete také zavolat, a to od pondělí do pátku od 8 do 18 hodin na číslo 270 270 777.

Co když škodu způsobil řidič s vozidlem bez povinného ručení?

V tom případě nahlaste nehodu České kanceláři pojistitelů, ta spustí šetření, na jehož konci vám může peníze vyplatit a poté je vymáhat po viníkovi.

Co když mi škodu způsobil někdo, kdo od nehody ujel a vy neznáte, jakou měl pojišťovnu?

Přečtěte si to v našem dřívějším článku Někdo vám odřel auto a ujel? 😉


Přečtěte si také:

Jak postupovat při dopravní nehodě – kdy volat policii a jak na záznam o dopravní nehodě

Deset případů, kdy musíte k nehodě přivolat policii


Autorka Alena Kastnerová:

Jsem copywriterka s více než dvacetiletou praxí. Tu teď uplatňuji ve svém psaní o pojištění: informace získané od svých kolegů-odborníků překládám do lidštiny, aby jim každý, kdo se o pojištění potřebuje něco dozvědět, dobře rozuměl. Jednoduchost a srozumitelnost je to, co se snažím pojišťováckým textům přinést. A nadto se je snažím čtenářům překládat tak, aby i oni viděli v pojištění to, co já: zajímavý a sexy obor. 😊

Komentář k článku