Skip to main content

Přestože vozík není samostatným motorovým vozidlem, ze zákona se i jeho týká povinnost mít povinné ručení. Přečtěte si, jak pojištění přívěsu sjednat a jestli se vám vyplatí i havarijko.

Jaké existují typy vozíků?

V oficiálních dokumentech vozíky najdete pod označením přípojné vozidlo –  je to souhrnný název pro přívěs a návěs. Oboje jsou nemotorová vozidla, která se liší hlavně konstrukcí a hmotností, kterou přenáší na vozidlo, které je táhne (tedy většinou na auto). 

  • Přívěs nese (téměř) celou váhu nákladu sám a jeho konstrukce i rozložení kol je tomu přizpůsobená. Poznáte ho tak, že má většinou alespoň čtyři kola a dokáže stát samostatně.
  • Návěs naopak přenáší větší část své hmotnosti na táhnoucí vozidlo. Kola návěsu proto nejsou rozmístěna rovnoměrně, ale bývají spíš v zadní části. Klasickým příkladem návěsu jsou kamiony. 

Další dělení přípojných vozidel podle hmotnosti:

Pro sjednání pojištění budete potřebovat znát kód vozidla, který najdete na zadní straně velkého technického průkazu (osvědčení o registraci vozidla část II) nebo na zadní straně průkazu o osvědčení registrace vozidla. Tyto kódy rozdělují přípojná vozidla podle největší přípustné hmotnosti:

  • O1 – přípojná vozidla, jejichž největší přípustná hmotnost nepřevyšuje 750 kg.
  • O2 – největší přípustná hmotnost je od 750 kg do 3 500 kg.
  • O3 – největší přípustná hmotnost je od 3 500 kg do 10 000 kg.
  • O4 – největší přípustná hmotnost převyšuje 10 000 kg.
  • OT1 – přípojná vozidla traktoru, jejichž největší přípustná hmotnost není větší než 1 500 kg.
  • OT2 – přípojná vozidla traktoru, jejichž největší přípustná hmotnost je od 1 500 kg do 3 500 kg.
  • OT3 – přípojná vozidla traktoru, jejichž největší přípustná hmotnost je od 3 500 kg do 6 000 kg.
  • OT4 – přípojná vozidla traktoru, jejichž největší přípustná hmotnost je vyšší než 6 000 kg

Podobně jako motorová vozidla musí mít každé přípojné vozidlo svou vlastní registrační značku, technický průkaz a stejně jako auta musí i vozíky pravidelně procházet technickou kontrolou

Co ovlivňuje cenu pojištění vozíku

Určitě vás zajímá, na kolik vás vyjde pojištění přívěsného vozíku: Cena je většinou mnohem nižší než u klasického pojištění auta – průměrně se pohybuje ve stokorunách ročně. 

Nejdůležitější parametry, které cenu povinného ručení ovlivňují, jsou:

  • kategorie vozíku,
  • předchozí doba pojištění
  • a jeho průběh.

Určitě se ale při výběru nezaměřujte jen na cenu – zajímat by vás měl především to, na co vše se pojištění vztahuje a jak velké škody zaplatí. U nás vše zjistíte na pár kliknutí díky naší online kalkulačce.

Nepodceňujte ani havarijko

Stejně jako u běžného auta chrání povinné ručení hlavně ostatní účastníky provozu – zaplatí jen škody, které vozík způsobí na majetku někoho dalšího, nebo když někoho zraní. Proto se vyplatí sjednat i na vozík také havarijní pojištění – pomůže při nehodě, krádeži i poničení samotného vozíku.

Pojistka na přívěsný vozík od Directu

Povinné ručení i havarijko na vozík u nás sjednáte během pár chvil a online. Postaráme se i o asistenční služby a všechno důležité najdete přehledně v naší appce Direct.


Přečtěte si také

Auto bez pojištění aneb Recept na platbu těch nejzbytečnějších pokut


Autor Michal Kárný:

Mám rád texty, které jsou jednoduché, přehledné, odpovídají na všechny otázky a dobře se čtou. Pojišťovnictví není jednoduchý obor. V Directu se proto už od roku 2019 snažím o to, aby lidé, kteří mají zájem, díky mým textům rozuměli tomu, co mají pojištěné a kdy jim pojistka pomůže. Pomáhá mi v tom i novinářská praxe z Brněnského deníku Rovnost, kde jsem začínal jako redaktor, pokračoval jako editor a svoje mediální působení ukončoval jako šéfredaktor.

Komentář k článku