Skip to main content

Určitě se vám to už stalo: čekali jste na letišti a na informační tabuli u vašeho letu naskakovaly minuty zpoždění jedna za druhou. Nepříjemná situace, často umocněná tím, že spěcháte, cestujete s dětmi, anebo s dětmi cestují všichni vaši spolucestující…

V Directu tyto chvíle velmi dobře známe, a proto jsme se rozhodli vám tyto situace aspoň malinko ulehčit.

Upgradovali jsme naše cestovní pojištění, takže nově si k němu můžete sjednat i pojištění zpoždění letu. Pokud vinou dopravce dojde ke zpoždění odletu o 2 a více hodin, máte nárok buď na náhradu ve výši 500 Kč, nebo vám proplatíme vstup do letištního salonku

Historie letištních salonků

Možná i vy patříte mezi lidi, kteří si myslí, že letištní salónky jsou jen pro nóbl elitu. Ono to tak v minulosti opravdu bylo: původně byly totiž letištní salonky vymyšleny pro hodně bohaté lidi, kteří čekali na letišti na přestup. Typicky obchodníci, kteří si v salonku dali drink a třeba i uzavřeli nějaký obchod.

První letištní salonek na světě otevřela letecká společnost American Airlines na letišti LaGuardia na Long Islandu v New Yorku. Psal se rok 1939 a v salonku si podávaly dveře celebrity ze světa umění i sportu, podnikatelé a obchodníci, prostě – lidi, kteří byli, jak se říká, na výsluní a za vodou. Pro běžného smrtelníka, který neměl na výplatní pásce sedmicifernou částku, byl tento salonek místem, o kterém mohl jen snít.

Doba se ale změnila, letadlem dnes létá mnohem více lidí než v minulosti, a tato skutečnost se odráží… no prostě úplně všude, včetně salonků na letištích. Ve skutečnosti se tak dnes do většiny salonků může dostat skoro každý. Jak?

Co to vlastně je, ten salonek?

Letištní salonky jsou oddělené zóny na letištích, kde si za určitých podmínek můžete odpočinou při čekání na letadlo. Na malých letištích je často salonek jen jeden, na velkých jich najdeme víc, a to na různých levelech luxusu. Většina salonků je zdarma pro cestující, kteří cestují první třídou, nebo mají kartu nějakého věrnostního programu (typické pro některé platební karty bank). Do většiny salonků se ale také dostanete, pokud zaplatíte vstupné. Cenu si určuje každý salonek individuálně.

A proč jít do salonku?

Protože je to príma! Na rozdíl od veřejných a často velmi hlučných částí letiště, kde čekají davy cestujících na místo v kavárně, bývá v saloncích klid a dost prostoru pro každého. Samozřejmostí jsou pohodlné sedačky, občerstvení zdarma, denní tisk, wifi připojení, tiskové služby, relaxační zóny, restaurace, kavárny a často i sprchy. Některé letištní salonky mají i dětské koutky, které se často nacházejí v uzavřené místnosti, kde mohou děti vypustit páru, aniž by obtěžovaly hosty.

Je dobré si ale uvědomit, že každý salonek je jiný, nabízí trochu jiné služby a má i jiná pravidla.

Direct pojištění

Zpoždění letu? Hurá do salonku! Jak to funguje?

Nejlepší samozřejmě je, když na cestách klape vše, jak má. Ale pokud se přece jenom vyskytne zádrhel v podobě zpožděného letadla, cestovní pojištění od Directu vám pomůže aspoň trochu zmírnit stres. Pokud si ve své smlouvě sjednáte pojištění zpožděného letu, pak budete mít v případě, že se váš let zpozdí o 2 a více hodin, nebo ho dokonce zruší, nárok na náhradu. Můžete si vybrat mezi pobytem v letištním salonku, nebo kompenzací ve výši 500 Kč.

Pokud salonek nechcete využít nebo ho máte z jakéhokoli důvodu zdarma, vyberte si peníze. A pokud zvolíte pobyt v salonku, funguje to tak, že si vstup sami zaplatíte a stvrzenku vám následně Direct proplatí.

Velmi jednoduché je i nahlášení zpoždění Directu. Můžete to udělat jednoduše v appce a k tomu, abychom vám salonek proplatili, stačí fotka informační tabule z letištní haly, na které je vidět zpoždění vašeho letu, fotka boarding pasu, fotka účtenky, vstup do salonku a číslo vašeho účtu.

A pozor – kromě těchto kompenzací od Directu, na které máte nárok v případě, že si ke svému cestovku sjednáte i pojištění zpožděného letu, máte ze zákona právo i na další odškodnění za zpoždění letu. V tomto článku si přečtěte jaké.

Lékař online a další vychytávky od Directu

Pokud vás na dovolené potkají i další trable, například zdravotní, určitě oceníte pojištění s názvem Lékař online. A pokud se váš zdravotní stav zhorší natolik, že budete muset část dovolené strávit v posteli, pomůže vám pojištění zkažené dovolené. Dokonce i pojištění pro ty, kteří na dovolenou vůbec neodjedou, tu máme. Jmenuje se pojištění storno poplatků. O všech těchto pojištěních si přečtěte zde: Cestovní pojištění od Directu 2024 – nové a ještě lepší.


Přečtěte si také:

Jak je to s pojištěním auta na zahraniční dovolenou?

Zpoždění letu? Se správným cestovním pojištěním žádný problém!

Jak je to s cestovním pojištěním pro těhotné ženy


Autorka Alena Kastnerová:

Jsem copywriterka s více než dvacetiletou praxí. Tu teď uplatňuji ve svém psaní o pojištění: informace získané od svých kolegů-odborníků překládám do lidštiny, aby jim každý, kdo se o pojištění potřebuje něco dozvědět, dobře rozuměl. Jednoduchost a srozumitelnost je to, co se snažím pojišťováckým textům přinést. A nadto se je snažím čtenářům překládat tak, aby i oni viděli v pojištění to, co já: zajímavý a sexy obor. 😊

Komentář k článku