Skip to main content

Plánujete, že si během své zahraniční cesty půjčíte auto? Řekneme vám, jak to udělat, aby pro vás celý proces proběhl co nejvýhodněji.

 

Tohle je příběh, který se opravdu stal a který může v budoucnu zachránit spoustu peněženek.

Petr K. se chystal na vysněnou dovolenou – s celou rodinou letěl do Irska, kde si plánoval půjčit auto a projet celé západní pobřeží tohoto smaragdového ostrova. Pár týdnů před odletem si přes web jedné autopůjčovny objednal auto, zaplatil, a protože je to zodpovědný muž, neváhal a odsouhlasil i nabídku autopůjčovny sjednat si pojištění. Měl pocit dobře vykonané práce, a hlavně jistotu, že je jeho rodina, co se týče auta, na své prázdninové cestě kompletně krytá.

V Irsku se ovšem jezdí vlevo. A navíc – i když je drtivá většina irských silnic a dálnic v perfektním stavu, v menších městech a vesnicích je často nutné projíždět velice úzkými uličkami, kdy jsou mezi vaším autem a těmi protijedoucími často jen centimetry. Shrnuto, podtrženo: i velmi zkušený řidič, zvyklý jezdit v pravém jízdním pruhu, se může v Irsku hodně zapotit.

Zapotil se i Petr, ba co víc, v jedné kritické situaci strhl volant směrem, který by byl správný na silnici v České republice, ale bohužel velice nešťastný v zemi, kde se řídí vlevo. Nikomu se sice nic nestalo, ale škoda na autě z půjčovny dělala téměř 200 000 Kč. A jaké bylo potom Petrovo překvapení, když se dozvěděl, že spoluúčast na této škodě dělá 20 000 Kč. Čímž se dostáváme k bodu, kdy je třeba si vysvětlit tohle tajemné slovíčko.

Co je to spoluúčast?

Spoluúčast je finanční částka, kterou se budete v případě, že se něco stane, podílet na zaplacení škody. V pojistné smlouvě bývá vyjádřena buď přesnou sumou (např. 10 000 Kč), nebo v procentech (např. 10 %) a je pevně daná pojišťovnou, tedy – není možné o ní vyjednávat.

V praxi to tedy znamenalo, že i když měl Petr auto z půjčovny pojištěné, musel se podílet na zaplacení škody, a to částkou 20 000 Kč, s čímž samozřejmě vůbec nepočítal. Jen matně totiž tušil, co je to spoluúčast a už vůbec nevěděl, že by se měl o její výši zajímat.

Nebuďte jako Petr, sjednejte si pojištění spoluúčasti

V případě Petra je už pozdě, ten musí spoluúčast tak jako tak zaplatit. Ale pro ty, kteří svou dovolenou teprve plánují, máme jednoduchou radu: pokud si u Directu sjednáte cestovní pojištění, přidejte si k němu i pojištění spoluúčasti při zapůjčení vozidla v zahraničí. To vaši případnou spoluúčast uhradí, a to do výše 1 200 eur / cca 30 000 Kč. V praxi to tedy znamená, že když v zahraničí vlastní vinou poškodíte půjčené auto, Direct za vás až do výše 1 200 eur zaplatí spoluúčast.

A co když se pojistíte víckrát?

Může se stát, že si u Directu sjednáte i pojištění spoluúčasti při zapůjčení vozidla a poté se necháte přemluvit aktivním prodavačem v autopůjčovně k nákupu dalšího takového pojištění. Co teď? Nic. Prakticky to znamená, že jste pojištěni dvakrát a v případě velkého problému se pojišťovny o částku, kterou za vás zaplatí, podělí. Pouze u Directu za pojištění zaplatíte 350 Kč za 7 dní, kdežto v zahraniční půjčovně to mohou být až 2 000 Kč.

Kde je nějaké „ale“?

Jako vždy, i u tohoto pojištění jsou nějaká „ale“. Direct za vás spoluúčast nezaplatí, pokud: 

  • jste si půjčili auto v neoficiální půjčovně.
  • neplatíte spoluúčast, tedy – pokud nemáte povinnost platit spoluúčast, protože jste neměli pojištěné riziko, kvůli kterému se stala škoda.
  • pokud řídil vozidlo někdo jiný než člověk, který má sjednané pojištění spoluúčasti zapůjčeného vozidla.

Takže nezapomeňte: krom ostatních věcí, i spoluúčast je to, co vás musí u půjčení auta z autopůjčovny zajímat. Téměř vždy bude hodně vysoká, ale pojištění spoluúčasti u Directu je skvělé řešení pro všechny, kteří si chtějí své cestování užít v klidu.


Přečtěte si také:

5 tipů, na co si dát pozor při půjčování auta v zahraničí

Cestovní pojištění od Directu 2024 – nové a ještě lepší


Autorka Alena Kastnerová:

Jsem copywriterka s více než dvacetiletou praxí. Tu teď uplatňuji ve svém psaní o pojištění: informace získané od svých kolegů-odborníků překládám do lidštiny, aby jim každý, kdo se o pojištění potřebuje něco dozvědět, dobře rozuměl. Jednoduchost a srozumitelnost je to, co se snažím pojišťováckým textům přinést. A nadto se je snažím čtenářům překládat tak, aby i oni viděli v pojištění to, co já: zajímavý a sexy obor. 😊

Komentář k článku