Skip to main content

Máte radši aktivní dovolenou než válení se u moře? Pak jste už možná slyšeli o čím dál oblíbenějších cestách na ferraty. Co přesně via ferrata je, kde je najdete a hlavně – jak si sjednat pojištění do hor? Přečtěte si vše důležité v našem článku. 

Co je ferrata? 

Italský název via ferrata označuje zajištěnou cestu v horách, která kombinuje horolezecké prvky s turistickým značením.

Tyto cesty jsou vybaveny kovovými lany, žebříky, mostky a dalšími pomůckami, které usnadňují pohyb v horském terénu, který by jinak běžně nebyl pro turisty přístupný.

Kam na ferraty vyrazit?

Ferraty najdeme v mnoha horských oblastech, nejčastěji v Alpách, Dolomitech, ale také v českých horách, jako jsou Krkonoše nebo Jeseníky. Nejvíce se za nimi cestuje právě do Alp – jen v Itálii a Rakousku jich je přes 200. 

Pokud s ferratami teprve začínáte, vhodné trasy najdete kolem Vídně nebo Salzburgu. Pomyslným rakouským klenotem ve ferratách je hora Hochkönig ve výšce přibližně 3 000 m n. m. – tady už jsou ale trasy vhodné pro zkušenější lezce.

V Česku můžete na ferraty vyrazit do Děčína na Pastýřskou stěnu nebo na Vodní bránu u Semil – obě si ale užijí spíš pokročilejší lezci.

Co si vzít s sebou a na co pozor? 

Na zdolávání ferrat budete potřebovat speciální vybavení – můžete si buď předem koupit své, nebo si ho v dané destinaci celkem jednoduše půjčíte. 

Budete potřebovat:

  • Horolezeckou přilbu
  • Sedák
  • Ferratový set s karabinami
  • Lezecké rukavice (nejsou nezbytně nutné, ale je dobré je mít)
  • Kvalitní obuv

Přestože jednodušší trasy zvládnete celkem s přehledem i bez zkušeností, pořád se jedná o lezení po skalách – karabinami se budete jistit na ocelovém laně na často opravdu strmém povrchu. Vybavení tak opravdu nepodceňujte. 

Do batohu v každém případě přibalte také dostatek vody a lékárničku – na případné drobné škrábance nebo odřeniny se bude dezinfekce a balíček náplastí hodit. Nezapomeňte ani na vhodné cestovní pojištění. Ferraty mají různé obtížnosti a podle nich se také hodnotí, jaké pojištění budete potřebovat.

Via ferrata: Obtížnost od A po E

Obtížnost ferrat se mezinárodně hodnotí písmeny A až E – od nejlehčích až po ty opravdu náročné. Setkat se ale můžete také s písmeny F, MD, D, MD a ED. Tohle značení najdete zejména v Itálii a Francii. Ve Švýcarsku zase najdete označení T1–T6, kdy T1 označuje běžnou pěší turistiku.

Na nejlehčí ferraty se nemusíte bát vzít ani děti. Ty nejtěžší trasy jsou napak určeny pro opravdu zkušené lezce a vydat byste se na ně měli, jen pokud jste si svými schopnostmi jistí. 

Jak složité jsou jednotlivé trasy? 

  • A – jednoduché, mírně skloněné nebo krátké svislé žebříky, nejméně strmá skála, jištění krátkým lanem pro děti a méně zkušené.
  • B – mírně obtížné s exponovanými částmi cesty, delší svislé žebříky, plnohodnotné jištění dětí a méně zkušených.
  • C – obtížné se strmým a velmi strmým terénem, silově náročné i pro zkušené lezce.
  • D – velmi obtížné, skála je velmi svislá až převislá, naprosto nevhodné pro začátečníky a děti, naopak vhodné jen pro zkušené lezce s velmi dobrou fyzičkou.
  • E – extrémní obtížnost pro naprosté specialisty, nejsou příliš časté u zajištěných tras.

Pojištění via ferrata od Directu

To, jakou mají ferraty obtížnost, rozhoduje, jaké budete potřebovat cestovní pojištění do hor. V Directu podle obtížnosti rozlišujeme, zda se ferrata počítá jako běžný, nebo rizikový sport:

  • Trasy označené jako A a B vám pokryje naše běžné pojištění – pokud s ferratami teprve začínáte, nemusíte řešit nic navíc. 
  • Pokud se chystáte na trasy označené C až E, je třeba se připojistit. Tyto obtížnosti už hodnotíme jako rizikový sport, a proto je třeba přidat také Pojištění rizikových sportů a aktivit.

K  cestovnímu pojištění si můžete přidat také úrazové pojištění. Připlatit si ale můžete také například pojištění náhradního sportovního vybavení – to se bude hodit, pokud máte svůj ferratový set a zničil by se, nebo  vám ho dokonce někdo ukradl.

Pojištění zkažené dovolené zase pomůže, když se zraníte nebo onemocníte. V tom případě vám vyplatíme jednorázovou kompenzaci za jednotlivé dny potřebné pro léčbu.

Jak se liší pojištění na ferraty a cestovní pojištění horolezectví? 

V podstatě nijak – stejně jako za složitější ferraty, také za pojištění horolezectví je třeba si připlatit. Oproti klasické horské turistice je totiž počítáme do rizikových sportů. A zatímco ferraty jsou jištěné cesty, které můžete absolvovat i bez větších zkušeností, horolezectví vyžaduje dostatek praxe i větší vybavení.

Ať už se vydáte na ferraty nebo na klasické lezení, celkovou cenu pojištění na hory si u nás spočítáte na pár kliknutí – a pokud si nebudete jistí, rádi vám poradíme.


Přečtěte si také:

Pojištění storno poplatků pomůže, když nemůžete odjet na dovolenou


Autor Michal Kárný:

Mám rád texty, které jsou jednoduché, přehledné, odpovídají na všechny otázky a dobře se čtou. Pojišťovnictví není jednoduchý obor. V Directu se proto už od roku 2019 snažím o to, aby lidé, kteří mají zájem, díky mým textům rozuměli tomu, co mají pojištěné a kdy jim pojistka pomůže. Pomáhá mi v tom i novinářská praxe z Brněnského deníku Rovnost, kde jsem začínal jako redaktor, pokračoval jako editor a svoje mediální působení ukončoval jako šéfredaktor.

Komentář k článku