Skip to main content

Zaplatili jste si cestovní pojištění od Directu a v jeho rámci i pojištění stornopoplatků? Povíme vám, v jakých konkrétních situacích vám pomůže .

Co je to pojištění stornopoplatků?

Je to připojištění, které můžete u Directu uzavřít v rámci cestovního pojištění. Pojištění stornopoplatků vám zaplatí škody, které vám vzniknou kvůli tomu, že musíte zrušit plánovanou cestu, zmeškáte odjezd nebo se musíte z cesty předčasně vrátit. V jakých konkrétních situacích vám toto pojištění pomůže a kdy už ne? Pojďme se na některé z nich podívat konkrétněji.

 

Dva dny před odjezdem k moři onemocněla naše dvouletá dcera. Stejně jako celá rodina, i ona byla pojištěná, takže předpokládám, že nám z našeho cestovního pojištění, respektive pojištění stornopoplatků zaplatíte škodu.

Ano, v tomto případě dostanete, respektive všichni, kteří jsou na smlouvě dostanou 80 % stornopoplatků za služby, které jste si předplatili (jízdenky, letenky, ubytování, zájezdy…).

 

Já a moje žena jsme měli strávit dovolenou dohromady s našimi přáteli – také manželským párem. Těšili jsme se na společně strávené chvíle, ale kamarád z toho druhého páru si týden před odjezdem zlomil nadvakrát nohu a má gyps až skoro do pasu. Zachrání nás pojištěná stornopoplatků, které jsme uzavřeli? Bez našich kamarádů jet nechceme.

V podobných případech záleží na tom, jaká je celková situace. Například – pokud byl kamarád jediný řidič zájezdu, tak druhý pár opravdu nemůže jet a Direct stornopoplatky velmi pravděpodobně proplatí. Pokud jste ale měli zakoupený třeba klasický zájezd u cestovky, pak není důvod, abyste neodjeli a dovolenou si neužili, byť jedete bez druhého páru.

 

Těsně před odletem na dovolenou se můj nevlastní otec těžce zranil na kole. Byť je nevlastní, vychoval mě, svého pokrevního otce vůbec neznám. Proplatíte mi stornopoplatky, když se teď o tátu musím starat a nemohu odjet?

I nevlastní otec, který s vámi obývá jednu domácnost, je osoba blízká. Takže stornopoplatky proplatíme.

 

Dva dny před odjezdem do Alp jsem dostal naprosto nečekanou výpověď. Odjet teoreticky mohu, ale teď, když jsem bez stálého příjmu, mám strach vydat tolik peněz za dovolenou. A navíc musím běhat po úřadech, pracák a tak… Dostanu nějaké peníze z pojištění?

V tomto případě budeme zkoumat, z jakého důvodu jste výpověď dostal. Pokud šlo o nezaviněnou ztrátu zaměstnání (organizační změny, zánik zaměstnavatele), pak peníze z pojištění dostanete.

 

Měli jsme naplánovanou dovolenou v Řecku, ale týden před odletem dostala moje devadesátiletá matka mrtvičku. Pojištěná nebyla, protože s námi neměla jet. My ale teď odletět nemůžeme, když je ona v nemocnici a my nevíme dne ani hodiny. Zaplatíte nám stornopoplatky, když fakticky rodina nemůže kvůli těžce nemocné babičce odjet?

Ano, proplatíme. V tomto případě se jedná o vážné akutní onemocnění blízké osoby a s touto variantou naše pojištění počítá.

 

Naše milovaná paní sousedka, která nám krmila kočky vždy, když jsme museli odjet, včera zemřela. A my máme pozítří odletět na dovolenou. To ale není možné, Andulka nikoho neměla a my musíme zařídit pohřeb a mnoho dalších věcí. Takže předpokládám, že nám zaplatíte stornopoplatky, když už jsme si je pojistili…

V tomto případě stornopoplatky spíše nezaplatíme, protože sousedka není osoba blízká, alespoň tedy tak, jak osobu blízkou definují pojistné podmínky. Nicméně tento případ je natolik specifický, že je možné, že bychom mohli udělat výjimku a sousedku, která je v podstatě součástí rodiny, považovat za osobu blízkou, a tím pádem stornopoplatky proplatit.

 

Vyhořeli jsme, komplet. Máme dobré pojištění, takže aspoň něco, problém je, že jsme měli odletět na dovolenou a teď prostě nepoletíme a já nevím, jestli mi zaplatíte stornopoplatky, když jsem si je pojistil…

Pokud je vaše škoda více než 200 000 Kč, což zde velmi pravděpodobně bude, dostanou všichni, kteří jsou na smlouvě, 80 % stornopoplatků za služby, které jste si předplatili (jízdenky, letenky, ubytování, zájezdy…).

 

Naplánoval jsem pro manželku nádhernou dovolenou v Rumunsku, vše objednal, zaplatil, pojistil nás včetně pojištění stornopoplatků. Ale žena, když to viděla, řekla, že tohle je poslední kapka, že chtěla na Seychely, což prý moc dobře vím (v životě se o tom nezmínila!!!), a já místo toho přijdu s Rumunskem! A sbalila si kufry. Nikoli kufry na dovolenou, ale prostě… odešla. Dnes jsem se od svého právníka dozvěděl, že podala žádost o rozvod. Dostanu od vás stornopoplatky? Utrhlo by mi to srdce, kdybych v této chvíli jel do Rumunska sám…

Ano, v tomto případě dostanete, respektive všichni, kteří jsou na smlouvě dostanou 80 % stornopoplatků za služby, které jste si předplatili (jízdenky, letenky, ubytování, zájezdy…).

 

Měli jsme jet na svatební cestu, ale strašně jsme se pohádali. Manželka má pocit, že jsem jí zahnul, no prostě – teď nechce jet, rozhodně tedy ne společně se mnou. Proplatíte nám stornopoplatky?

Manželská hádka není důvodem pro proplacení stornopoplatků, takže ne, neproplatíme.

 

Měli jsme jet s kámošem na vodu, ale onemocněl. Máme pronajaté lodě, noclehy a tak a všechno společně. Oba máme pojištění stornopoplatků. Proplatíte je i mně?  

Podobné případy posuzujeme v Directu velmi individuálně. To znamená, že vezmeme ohled na všechny možné souvislosti a v některých případech škodu uznáme a stornopoplatky proplatíme, v jiných ne.

 

Měli jsme jet s kámošem na vodu, ale onemocněl. Máme pronajaté lodě, noclehy a tak a všechno společně. Já mám pojištění stornopoplatků, on pojištěný není. Proplatíte mi stornopoplatky, když onemocněl kamarád? Sám bez něj jet nechci.   

Podobné případy posuzujeme v Directu velmi individuálně. To znamená, že vezmeme ohled na všechny možné souvislosti a v některých případech škodu uznáme a stornopoplatky proplatíme, v jiných ne.

 

Měli jsme jet celá parta na vodu, mělo nás jet patnáct, všichni dospělí, ale pět z nás chytlo covid a nemůžou jet. Máme pronajaté lodě, noclehy a tak a všechno společně. Všichni jsme pojištění, máme pojištění stornopoplatků. Proplatíte nám je?

Stornopoplatky proplatíme těm pěti nemocným, ostatním ne.

A nakonec ještě krátké shrnutí, co pojištění stornopoplatků nezaplatí

Peníze z pojištění nedostanete, pokud jste o důvodech zrušení cesty věděli nebo prokazatelně mohli vědět už v době uzavření pojistné smlouvy.

Stejně tak, pokud dojde ke zrušení cesty kvůli rizikovému těhotenství nebo komplikacím v případě fyziologického těhotenství po ukončeném 32. týdnu těhotenství, také vám peníze z pojištění nevyplatíme.

Pokud ukončíte pracovní poměr výpovědí z vaší strany, dohodou nebo ve zkušební době.


Přečtěte si také:

Pojištění storno poplatků pomůže, když nemůžete odjet na dovolenou

Cestovní pojištění od Directu 2024 – nové a ještě lepší


Autorka Alena Kastnerová:

Jsem copywriterka s více než dvacetiletou praxí. Tu teď uplatňuji ve svém psaní o pojištění: informace získané od svých kolegů-odborníků překládám do lidštiny, aby jim každý, kdo se o pojištění potřebuje něco dozvědět, dobře rozuměl. Jednoduchost a srozumitelnost je to, co se snažím pojišťováckým textům přinést. A nadto se je snažím čtenářům překládat tak, aby i oni viděli v pojištění to, co já: zajímavý a sexy obor. 😊

 

 

Komentář k článku