Skip to main content

Dovolená je dobou relaxace a pro většinu lidí se odpočinek a volno pojí s alkoholem. Co je třeba vědět o alkoholu ve spojení s pojištěním? Zásadní věc: pokud se zjistí, že jste způsobili škodu nebo se zranili opilí, pojišťovna vám ji pravděpodobně neproplatí, i když jste pojištění. Pojďme to ale vysvětlit podrobněji.

Na dovolené ani hlt?

Není vždycky pravda, že si na dovolené nemůžete dát ani doušek, protože vás pojišťovna nebude krýt. To je mýtus. Podstatné je, abyste nepřekročili toleranční hranici alkoholu v krvi, která je u Directu nastavená na 0,5 promile. Pokud si dáte na pláži koktejl a pak si na kluzkém molu zlomíte nohu, stále je velmi pravděpodobné, že vám škodu proplatíme, protože jeden koktejl se v krvi příliš neprojeví.

S alkoholem to ale nepřehánějte, jeho hranici i vliv bude totiž v případě nehody posuzovat lékař a pokud se v lékařské zprávě objeví vyšší hladina alkoholu v krvi, než je půl promile, škodu spíše neproplatíme. V každém případě si ale vždy ověřte v pojistných podmínkách, jak to zrovna u vašeho pojištění je. Abyste na dovolené nebyli překvapeni.

U jakých pojištění byste v případě, že překročíte Directem stanovenou hranici alkoholu v krvi, mohli mít potíže?

Konkrétně:

Kolik je půl promile?

Pokud máte dovolenou spojenou především s alkoholovým uvolněním, asi vás tato statistika nepotěší. Půl promile alkoholu v krvi je totiž množství, které odpovídá zhruba dvěma pivům nebo dvěma deci vína. Takže dost na to, abyste si užili příjemný večer, málo na to, abyste si uhnali legendární opici, a tak akorát, abyste byli schopni běžného kontrolovaného jednání. Ale pozor!

Ona ta dvě piva nebo sklenka vína je jen velmi hrubý příklad, důležité také je, jaké je to pivo a jak zrovna vaše tělo odbourává alkohol. Jinak bude na dvě piva reagovat padesátikilová žena, jinak stodesetikilový muž. A tohle musíte prostě vyzkoušet, je to totiž velmi individuální. Pomůžou vám různé alkoholové kalkulačky na internetu, které aspoň naznačí, jak dlouho budete při vaší váze a výšce v průměru alkohol pálit.

 

Direct pojištění

 

Proč zrovna půl promile?

Direct měl toleranční hranici ve svých podmínkách cestovního pojištění už dříve – 0, 2 promile. Ale v roce 2024, společně s tím, jak upgradoval své cestovní pojištění, se rozhodl posunout i tuto toleranční hranici, a to na 0,5 ‰. Proč zrovna takhle?

Inspirovali jsme se zákony z jiných evropských zemích, kde je za volantem povolena určitá mírná hranice alkoholu v krvi. Nulovou toleranci má kromě České republiky také Albánie, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Moldávie a Ukrajina. V ostatních evropských zemích je povolena určitá tolerance, která se pohybuje mezi 0,2 až 0,8 promile alkoholu. Nejčastěji povolená hranice je 0,5 promile alkoholu v krvi. Proto jsme se i my v Directu rozhodli v rámci cestovního pojištění tuto hranici tolerovat.

P.S.: Pozor v zahraničí na onu toleranční hranici alkoholu za volantem, v mnoha případech má totiž háček. Zákony v zahraničí často dělají rozdíl mezi běžným řidičem, profesionálním řidičem a začátečníkem. Před cestou do zahraničí si aktuální hranici vždy ověřte na příslušném zastupitelském úřadu konkrétního státu.


Přečtěte si také:

Lékař online – s cestovním pojištěním od Directu máte doktora stále po ruce

Jak je to s cestovním pojištěním pro těhotné ženy

Jak se pojistit, když vyrážíte na dovolenou na lodi


Autorka Alena Kastnerová:

Jsem copywriterka s více než dvacetiletou praxí. Tu teď uplatňuji ve svém psaní o pojištění: informace získané od svých kolegů-odborníků překládám do lidštiny, aby jim každý, kdo se o pojištění potřebuje něco dozvědět, dobře rozuměl. Jednoduchost a srozumitelnost je to, co se snažím pojišťováckým textům přinést. A nadto se je snažím čtenářům překládat tak, aby i oni viděli v pojištění to, co já: zajímavý a sexy obor. 😊

Komentář k článku