Skip to main content

Jak staré je pojištění? A co všechno lze pojistit? A kdo si jako první pojistil nějakou část těla? My to víme a povíme vám to! 😉

 

#1: Pojištění vzniklo před více než 4 000 lety

Pojištění má dlouhou, více než 4 000 let starou, historii. Ve staré Číně obchodníci rozdělovali svůj náklad na více lodí, aby snížili riziko, že při ztroskotání přijdou o vše. V Babylonu měli zase Chammurapiho zákoník, na jehož kamenných stélách je vytesán systém rozkládající riziko ztráty mezi obchodníka a osobu, která obchodníkovi zajistila kapitál. A v Egyptě, 2500 př. n. l, uzavírali kameníci budující pyramidy dohody, ve kterých se zavazovali vybírat mezi sebou pravidelné příspěvky sloužící na pokrytí výdajů na důstojné pohřby.

#2: První pojistná smlouva byla podepsána v roce 1347

Podepsali ji pánové Podes Amigueto Pinell a Tomas Grill v italské Pise a měla ochránit loď a její náklad. V podstatě tak zahájila éru námořního pojištění. Piráti všeobecně měli velkou zásluhu na rozvoji pojišťovnictví, podstatná část pojistných smluv v historii vznikla kvůli nim, o těch prvních se zmiňovali už staří Féničané kolem roku 1000 př. n. l.

#3: Velký požár Londýna ovlivnil moderní pojišťovnictví

V roce 1666 lehla velká část londýnské City popelem a tento požár byl klíčovou událostí, která vedla k rozvoji moderních forem pojištění. Požár zničil více než 13 000 domů a urychlil vznik systému pojištění, jak jej známe dnes. Tato katastrofa taky zapříčinila vznik The Fire Insurance Office (1680), první soukromé pojišťovny na světě.

#4: Lloyd’s a její bizarní pojistné smlouvy

Londýnská pojišťovna Lloyd’s je proslulá pojišťováním neobvyklých rizik. Od vesmírných misí až po extravagantní hollywoodské produkce – tato pojišťovna prostě pojišťuje rizika, kterým se jiné pojišťovny vyhýbají. A tak v minulosti pojistila třeba nohy Tiny Turnerové a chodidla Davida Beckhama. Poskytla také krytí pokusu přeplout kanál La Manche ve vaně, čímž dokázala svou ochotu pokrýt v podstatě cokoli. Skoro. 😊

#5: Starbucks platí za zdravotní pojištění zaměstnanců více než za kávu

Společnost Starbucks je proslulá svou péčí o zaměstnance. Jen v Americe platí za jejich zdravotní pojištění na 300 milionů dolarů, což je víc, než utratí za nákup kávy.

#6: Žádná pojišťovna nepojistí produkci Jackieho Chana

A to ani výše zmíněná Lloyd’s. Hongkongský herec Jackie Chan, proslulý svými odvážnými kaskadérskými kousky, platí účty za lékařskou péči svých kaskadérů z vlastní kapsy. Tréningy, stejně jako natáčení Chanových filmů jsou prý natolik nebezpečné, že se žádné pojišťovně nevyplatí uzavřít s tímto legendárním hercem pojištění.

#7: Pojištění pro případ smrti nadměrným smíchem v kině

Existuje! Respektive – existovalo. Na počátku 19. století se návštěvníci kin tak báli, že zemřou v důsledku nadměrného smíchu, že se běžně proti tomuto riziku pojišťovali. A kde jinde než u londýnské pojišťovny Lloyd’s.

#8: Lochnesská pojistka

V roce 1971 nabídl výrobce whiskey Cutty Sark odměnu ve výši jednoho milionu liber tomu, kdo chytí lochneskou příšeru. Zároveň tato společnost uzavřela pojištění, které ji krylo v případě, že by lochnesku opravdu někdo polapil. Pojišťovna souhlasila pod jednou podmínkou: že si budou moct lochnesku nechat.

#9: Pojištění nejslavnějšího jazyka

Gene Simmons, baskytarista kultovní rockové skupiny KISS, si pojistil jazyk na 1 000 000 dolarů.

#10: Pojistka na šilhání

První pojištění části těla se objevilo v roce 1920. A uzavřel jej komik němých filmů Ben Turpin. Herec, jehož charakteristickým znakem bylo šilhání, se pojistil pro případ, že by někdy přestal šilhat.

#11: Pojištění proti únosu mimozemšťany

I to existuje: v USA je dostupné od roku 1987. Vyplatí vám peníze (konkrétně 10 milionů amerických dolarů) v případě, kdy prokážete, že jste byli uneseni nelidskými formami života. Pojistku nabízí pojišťovna Abduction Insurance Company sídlící v Altamont Springs na Floridě. Zajímavé je, že pojišťovna uzavřela už více než 100 000 takových pojistek a v jednom případě pojištění dokonce i vyplatila.

#12: Slovo „pojištění“ původně znamenalo…

…zasnoubení se. Slovo „pojištění“ pochází z francouzského slova „ensurer“ a původně opravdu znamenalo „zasnoubení se“. Postupem času se toto slovo vyvinulo v „assurance“ a později v „insurance“ s dnešním významem.

#13: Taco pojištění

Když se v roce 2001 měla vesmírná stanice Mir zřítit někde v jižním Tichém oceánu, řetězec rychlého občerstvení Taco Bell slíbil, že poskytne každému Američanovi zdarma taco, pokud se vesmírná stanice zřítí do malého, konkrétně vymezeného okruhu v Tichém oceánu. Nakonec se Mir do cíle netrefil. Kdyby se tak stalo, společnost Taco Bell by přišla o téměř 280 milionů dolarů. Proto tento řetězec restaurací uzavřel pojistku později nazvanou „taco pojištění“, aby pokryl případná rizika.

 

Direct vaše lokty, jazyky ani ušní boltce nepojistí. Ale nabízí spolehlivé autopojištění, pojištění majetku i cestovní pojištění. Sjednáte jej během několika minut třeba v appce nebo tady, na našem webu.


Přečtěte si také:

Vliv Jacka Sparrowa na pojistný průmysl

Popálená třísla a další kuriózní případy podnikatelů, které jsme v Directu řešili


Autorka Alena Kastnerová:

Jsem copywriterka s více než dvacetiletou praxí. Tu teď uplatňuji ve svém psaní o pojištění: informace získané od svých kolegů-odborníků překládám do lidštiny, aby jim každý, kdo se o pojištění potřebuje něco dozvědět, dobře rozuměl. Jednoduchost a srozumitelnost je to, co se snažím pojišťováckým textům přinést. A nadto se je snažím čtenářům překládat tak, aby i oni viděli v pojištění to, co já: zajímavý a sexy obor. 😊

Komentář k článku